Pages

Saturday 28 February 2015

Paru Sambal

Bahan-Bahannya :-
1/2 kilo Paru  

(yang telah direbus & dipotong ikut size sederhana nipis)
3 ulas bawang kecil (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 biji bawang besar (1 biji utk kisar & 1 biji dipotong bulat)
2 senduk nasi cili boh / cili kisar 
3 sudu besar air asam jawa
1 inci belacan
Garam & gula secukup rasa
Sedikit kunyit

Cara Membuatnya :-

  • Gaulkan sedikit garam dan kunyit pada paru yg telah direbus dan dipotong nipis. Panaskan minyak dan goreng paru separa masak. Angkat dan ketepikan
  • Kisarkan cili boh bersama bawang besar dan belacan hingga halus. 
  • Panaskan kuali & minyak dengan api sederhana. Tumiskan bawang putih & bawang merah hingga naik bau. Tambahkan bahan kisar, garam & gula. Tumis hingga cili garing.
  • Kemudian masukkan air asam jawa. Rasa jika kurang boleh tambahkan garam / gula.
  • Akhir sekali masukkan paru & bawang besar potong bulat. Kacau hingga sebati semuanya.
  • Padamkan api dan hidangkan bersama nasi panas. 

No comments:

Post a Comment