Pages

Saturday 28 February 2015

AYAM MASAK UNGKEP

AYAM MASAK UNGKEP


Resipi ini resipi orang Jawa...Lauk ini kegemaran kami sekeluarga.Anak saya yang kecik umur 4 tahun bertambah2 nasi kalau ada lauk nie...cuba try test...dulu suami saya x pernah makan lauk nie sebelum kahwin..setelah saya perkenalkan lauk nie...menjadi lauk Fav dia...

Jom Kita share2 resipi
Resipi Ayam Ungkep menjadi kegemaran Kami sekeluarga...

Ayam Ungkep ( Jawa)
Oleh:Dapur Anis 

Bahan-bahan:
1 kg ayam -
perap dg garam & kunyit
2 batang serai - dititik
3 cawan air
1/4 kotak santan - ( pilihan)
Garam/gula/perasa pilihan
1/2 keping asam keping -( pilihan)
Minyak masak

Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
Sejemput serbuk ketumbar
Sejemput serbuk jintan manis
Sejemput serbuk jintan putih
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
15 biji cili padi @ cili kering

Cara cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.

2. Masukkan serai dan ayam yang telah diperap dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan kecut atau berubah warna.

3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan. Tutup kuali rapat-rapat. Kacau sekali-sekala untuk memastikan ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.

4. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.

Selamat Menjamu selera




No comments:

Post a Comment