1/2 kilo Paru
(yang telah direbus & dipotong ikut size sederhana nipis)
3 ulas bawang kecil (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 biji bawang besar (1 biji utk kisar & 1 biji dipotong bulat)
2 senduk nasi cili boh / cili kisar
3 sudu besar air asam jawa
1 inci belacan
Garam & gula secukup rasa
Sedikit kunyit
Cara Membuatnya :-
- Gaulkan sedikit garam dan kunyit pada paru yg telah direbus dan dipotong nipis. Panaskan minyak dan goreng paru separa masak. Angkat dan ketepikan
- Kisarkan cili boh bersama bawang besar dan belacan hingga halus.
- Panaskan kuali & minyak dengan api sederhana. Tumiskan bawang putih & bawang merah hingga naik bau. Tambahkan bahan kisar, garam & gula. Tumis hingga cili garing.
- Kemudian masukkan air asam jawa. Rasa jika kurang boleh tambahkan garam / gula.
- Akhir sekali masukkan paru & bawang besar potong bulat. Kacau hingga sebati semuanya.
- Padamkan api dan hidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment