Pages

Saturday 28 February 2015

KEK Japanese Cheese Cake

Assalamualaikum...
Resipi ini saya dapat dari Facebook...satu satukan dalam blog ini untuk simpanan saya dan rujukan kawan-kawan semua...dengan harapan resipi ini tak hilang .tengok gambar aje rase terliur plak...Anis masih belum berkesempatan untuk membuatnya.

Resepi Japanese Cheese Cake

smile emoticon
Facebook Page : Resepi Kek & Puding
Website Resepi Kami : Daridapur.com
Bahan-bahan :
-175ml susu cair
-175g cream cheese
-75g mentega
-40g tepung gandum
-10g tepung jagung
-5 butir kuning telur
-5 butir putih telur
-100 gula pasir
-1/2 sudu teh cream af tartar
-75g keju parut
-2 sudu teh coklat paste
-esen vanila
Cara-Cara
Panaskan susu cair dan cream cheese, adun rata. Masukkan mentega, tepung gandum dan tepung jagung, adun rata. Masukkan kuning telur dan esen vanila, adun sebati dan ketepikan.
Pukul putih telur, gula pasir dan cream of tartar hingga kaku. Ambil sedikit adunan putih telur dan satukan ke dalam adunan kuning telur, kemudian masukkan ke dalam putih telur, adun sehingga rata semula. Masukkan keju parut.
Ambil sedikit adunan, masukkan coklat paste, adun rata. Tuang adunan ke dalam loyang oval, tuang adunan coklat dan lorekkan menjadi bentuk marble.
Bakar di dalam oven dengan cara au bain marie selama 45 minit atau sehingga masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.



No comments:

Post a Comment