Pages

Tuesday 7 April 2015

HOMEMADE TAKOYAKI

RESEPI HOMEMADE TAKOYAKI

Bahan-bahan



250g tepung takoyaki (kalau guna tepung gandum tambah sedikit garam dan gunakan dashi penganti air) *dashi = air rebusan fish flakes.
2 biji telur
700ml air
Bahan Isi
tako(sotong) - direbus dan dipotong kecil
kubis - dicincang halus
daun bawang (optional) -potong halus
Bahan Topping
mayonis
sos okonomiyaki - (Worcestershire sauce pun boleh kalau susah nak jumpa yg boleh makan)
Katsuobushi@fish flakes@ikan parut
serbuk nori halus
Cara-cara
Campurkan semua bahan2
Kacau hingga tak berketul
Panaskan acuan takoyaki dan sapu minyak sikit
Tuang adunan tepung ke dalam acuan(separuh acuan).
Masukkan bahan2 isi ke dalam tepung.
Tuang lagi adunan tepung hingga menutupi isi
Tunggu hingga bahagian bawah keras sedikit kemudian balik2kan sehingga jadi bulat dan keperangan. (gunakan lidi)
Taburkan fishflakes, sos okonomiyaki, mayonis dan serbuk nori.
Makan waktu panas sangatlah sedap!!

No comments:

Post a Comment