Pages

Sunday 29 March 2015

POPIAH BASAH





POPIAH BASAH


Bahan untuk kulit: (12 kpg)

2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam

Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)

1/2 biji kobis - diricih halus
3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis

Cara:

Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu. ( kita tak masak sayur sampai layu , kita suka sayur yg crunchy...)

Bahan untuk sambal:

15 tangkai cili kering - kita letak 3-4 je (pantangggg pedassss)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menumis
garam, perasa dan bawang goreng secukupnya

Cara:

Blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

CARA SETERUSNYA:

1. Campurkan kesemua bahan utk kulit ke dalam mangkok adunan, gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
2. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper
3. Buat dari arah jam, mulakan dari tepi dulu dan kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
4. Setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
5. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
6. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal dan letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
7. Lipat macam biasa dan gulung dan sedia untuk dimakan
Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment